naar index
 
De Kraal
Dellenweg, Epe

  tuinhuis, bovenaanicht    tuinhuis, achteraanzicht  

 

De kraal

De opdrachtgeefster wilde in de grote bostuin bij hun huis aan de Dellenweg in Epe een plek hebben waar zij zich kon afzonderen om te kunnen werken. Het werk bestond uit het geven van massages, lezen en schrijven. De plek moest omsloten maar niet gesloten zijn met uitzicht op hun bostuin.
Daarnaast moest er een plek zijn om fietsen en tuingereedschap droog te kunnen stallen.

De twee functies zijn samengevoegd, daarmee kon het tuinhuis als één object vorm gegeven worden. Dit was wenselijk om te voorkomen dat er te veel objecten in de tuin zouden komen te staan. Er is gekozen voor een sterke vorm die past in de bostuin. Hiervoor is eerst rondom de werkruimte en de stallingsruimte met behulp van houten palen een grote ronde plek afgebakend in de tuin.

 
Daarbinnen is op een functionele manier een indeling gemaakt voor de houtenwanden tussen werkruimte en stallingsruimte. Het geheel is afgedekt met een plat dak.

De werkruimte wordt verwarmd met een houtkacheltje. Om de eenheid en eenvoud verder te benadrukken is er één gezamenlijke doorgang door de buitenbekleding gemaakt.
De houten palen zijn aan de buitenzijde bekleed met houten delen die rond de buitenvorm gebogen zijn. De houtendelen zijn met een opening tussen de delen aangebracht. Aan de binnenzijde is daar bij de werkruimte een geïsoleerde wand tegen aangezet, ook de andere wanden van de werkruimte zijn geisoleerd uitgevoerd. Bij de stallingsruimte is aan de binnenzijde ook een bekleding van houtendelen aangebracht. Deze delen zijn verschoven ten opzichte van de buitengevel aangebracht waardoor doorzicht onmogelijk is maar de ventilatie wel optimaal is.

plattegrond






index tuinhuis.nu