naar index
 
Tuinkamer
Dijkwacht 63, Leiderdorp

  tuinkamer, overzicht   tuinkamer achteraanzicht
    tuinkamer zijaanzicht   tuinkamer voorzijde
tuinkamer voorzijde  

 

Tuinhuis Leiderdorp

De opdrachtgever wilde een tuinkamer waar men zich zou kunnen onttrekken aan de hectiek in het woonhuis. Door de vorm van de tuin kon het tuinhuis in de strook tuin naast het woonhuis geplaatst worden. Om ook de visuele relatie tussen beide huizen te minimaliseren is het tuinhuis aan de zijde van het woonhuis klein en gesloten gehouden. De andere zijde is juist helemaal open, met zicht op het water en het groengebied. Door middel van beplanting is ook het op het zuid-westen gelegen terras afgeschermd van de rest van de tuin.

De tuinkamer is opgebouwd uit drie aan elkaar geschakelde ruimtes. De grootste is het zit- en werkgedeelte en sluit door middel van ramen en dubbele openslaande deuren aan op het terras. In één van de kleinere delen is een aanrecht opgenomen. De derde en kleinste ruimte is voor binnenkomst. Samen vormen de ruimte één geheel. Het dak loopt gedeeltelijk door boven entree en boven het terras. In het dak is ook de buiten verlichting opgenomen. De vloer is afgewerkt met hardstenen tegels op een vloerverwarming. Het plafond is bekleed met multiplex.

De gevels van het tuinhuis, met uitzondering van de deuren, zijn gebaseerd op een raster van 0,8 x 1,2m. De gesloten buiten gevels zijn bekleed met panelen van koper.

 
 
stiuatie: Dijkwacht 63, Leiderdorp
Deze koperen bekleding zal in de loop der jaren verkleuren naar groen. De houten kozijnen zijn geschilderd in de zelfde kleur als de kozijnen van het woonhuis. In de kozijnen is HR+ glas toegepast. De middelste buitenmuur is uitgevoerd in metselwerk.
 
plattegrond

index tuinhuis.nu