naar index
 
Beeldhouwatelier
Torenakkers 9, Havelte

beeldhouwatelier, aanzicht vanuit woning   beeldhouwatelier, vooraanzicht
   beeldhouwatelier, vooraanzicht  
beeldhouwatelier, aanzicht vanuit tuin   beeldhouwatelier, achteraanzicht
         

 

Tuinhuis Havelte

De opdrachtgever wilde om diverse redenen niet langer in huis werken aan zijn beelden. Eigenlijk deed hij het beeldhouwen het liefst buiten in de tuin. Vanwege de geluidsoverlast en natuurlijk het weer kon dit echter niet altijd.

Om de tuin goed te kunnen blijven gebruiken is het tuinhuis zo klein mogelijk gehouden en zo ontworpen dat het aansluit bij de stijl van de tuin. Als de opdrachtgever niet meer zou willen beeldhouwen, zou het bouwwerk ook als theehuisje of prieeltje bruikbaar moeten zijn.

Het tuinatelier staat in een knik van de erfscheiding, op dit punt komen drie tuinen bij elkaar. Hierdoor moest ook de achterzijde als een zichtkant ontworpen worden

Het tuinhuis is bedoeld als beeldhouwatelier en het is als het ware om de beeldhouwer heen ontworpen. Om het tuinhuis zo klein mogelijk te kunnen houden is eerst de werkplek precies vastgelegd inclusief de ruimtebehoefte voor alle apparaten en materiaalopslag.

Aan de achterzijde is daarna op de erfscheiding een 'tuinmuur' geplaatst. Vanuit de tuinmuur is vervolgens een dakje over de werkplek gevouwen. De overige zijden zijn met glas (deuren en ramen) afgeschermd. De deuren kunnen met mooi weer of als het erg stoffig wordt helemaal geopend worden. De opdrachtgever heeft het tuinhuis met enige professionele hulp zelf gebouwd. De detaillering is om die reden eenvoudig gehouden. De 'tuinmuur' is uitgevoerd in WRC- delen en het dak is bruin. Door de plaatsing, omvang, vormgeving, materiaalgebruik en kleurgebruik is het tuinhuis een verrijking van de tuin.





 
stiuatie: Torenakkers 9, Havelte
plattegrond
 

index tuinhuis.nu