naar index
 
Imkervereniging
Park het Sparrenrijk, Boxtel

verenigingsgebouw, aanzicht parkzijde met instructieruimte   verenigingsgebouw, aanzicht bovenaanzicht
 
verenigingsgebouw, aanzicht openzijde  
 
 verenigingsgebouw, aanzicht parkzijde  

 

Imkervereniging

In een openbaar park heeft de imkervereniging door de gemeente een stuk grond toegewezen gekregen aan een klein meertje voor het plaatsen van een verenigingsgebouw. Het verenigingsgebouw moet bestaan uit opstelplaatsen voor 40 kasten, een instructielokaal met zicht op de bijenkasten en een berging voor imkermaterialen en voor materialen voor markten ed. Het berging gedeelte is los gehouden van het deel voor de bijenkasten.

De verschillende onderdelen van het gebouw zijn in één lange heldere strook geplaatst. Hierin is het instructielokaal als een los element in de hal geschoven met opstelplaatsen voor de bijenkasten. Bij instructies is, doordat men vanaf de zijkant kijkt, goed zicht op de handelingen van de imkers. De berging is slechts door middel van de binnenplaats en de schutting gekoppeld aan de rest van het verenigingsgebouw.

 
Het verenigingsgebouw is zo gesitueerd dat met toevoeging van een schutting, in L- vorm, de kwetsbare kant, nodig voor het af- en aanvliegen van de bijen, van het verenigingsgebouw is afgeschermd van de rest van het park. Alle ruimten zijn toegankelijk vanaf het hierdoor ontstane voorterrein.

Het verenigingsgebouw zou door de leden zelf gebouwd moeten worden. De constructie is daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden en zou uitgevoerd worden in hout. Voor de materialen van de gevels is gezocht naar materialen die in het park passen. De schutting, die deels ook als gevelbekleding functioneert, is opgebouwd uit rondhout (houten palen). De rest van de gevel is bekleed met gepotdekselde delen. Om de bouwwerken in hun uitstraling eenvoudig te houden is de goot op de buitengevel gelegd.

Ontwerp gemaakt in samenwerking met S. Vendel.

index tuinhuis.nu